Zwijgplicht

MARCO_omslagZwijgplicht_DEFZwijgplicht is het eerste deel van een nieuwe politieserie over bureau Bermhoven, waarin rechercheurs Marieke de Zwart en Robin Groeneveld onder de bezielende leiding van hun chef Ben van Gelen allerlei duistere zaken oplossen.

Wanneer rechercheur Marieke de Zwart op een avond gaat hardlopen, ontmoet ze een oude bekende: de ex-crimineel Eddy van Warmerdam, die door haar toedoen mank door het leven gaat. Het lijkt erop dat hij haar iets wil vertellen, maar plotseling wordt hij pal voor haar ogen doodgeschoten. Marieke staat voor een raadsel. Had Eddy echt zijn leven gebeterd of heeft hij al die tijd alleen maar de schijn opgehouden?

Dan krijgt ze een telefoontje van haar zus Manon, die compleet in paniek is vanwege een bizarre ontdekking op haar tuinterras. Marieke vermoedt dat er een connectie moet zijn met Eddy. Alle sporen lijken dood te lopen, totdat er een geheimzinnig bericht uit Amerika komt. De zaak blijkt veel groter dan Marieke dacht. Samen met haar collega Robin Groeneveld besluit ze de waarheid te achterhalen, zelfs als ze daarbij gevaar loopt…

NBD/Biblion: De jonge rechercheur Marieke de Zwart is tijdens een avondje joggen getuige van een brutale moord op een voormalige drugskoerier. Enkele dagen later wordt in de tuin van haar zus een tweede lijk ontdekt van een voorlopig onbekende man, die haast ritueel omgebracht lijkt te zijn. Daarmee staat het politiekorps van het anders zo rustige Bermhoven in rep en roer. Het moeizame stapsgewijze onderzoek leidt, tot ieders verbazing, naar een internationale sekte die op zoek is naar wereldverbetering. Dit vlotte en goed doordachte verhaal wordt aangekondigd als het eerste deel van de serie ‘Bureau Bermhoven’. De auteur voert merkwaardige personages op en weet de spanning strak te houden tot, zoals het hoort, een onverwachte ontknoping.

Bol.com: Zoals dat hoort word je in het verhaal gezogen en kun je je echt verplaatsen in de huid van de hoofdrolspelers. Wederom is veel aandacht besteed aan de karakters van deze hoofdrolspelers. Tijdens het lezen voel je de spanning tussen de mannelijke en vrouwelijke rechercheur. Van de afloop van deze spannende thriller blijft het lange tijd gissen. Op geen enkel moment is duidelijk welke kant het verhaal opdraait en waarmee de mysterieuze moorden verband houden. Ik bleef tot aan het eind nieuwsgierig.
Wat mij betreft een absolute aanrader. Marco Knauff is met recht een auteur om te blijven volgen. Ik kan haast niet wachten op het vervolg in deze reeks. Waardering: vijf sterren.*****

Bol.com: Ik was weer positief verrast door het spannende verhaal. Waar andere verhalen in dit genre nogal eens wat ongeloofwaardig worden op het gebied van recherchewerk, geloofde ik hier ieder woord. Het is duidelijk dat de schrijver hier veel aandacht aan heeft besteed.
Veel verrassende wendingen, zodat je echt nieuwsgierig blijft. Als lezer ga je natuurlijk gissen wie de moorden heeft gepleegd… in dit geval een echte uitdaging. Ik heb zelfs het boek voor een tweede keer gelezen op zoek naar aanwijzingen die ik misschien gemist had.
Fijn dat dit boek deel 1 van een serie is, want ik wil zeker meer lezen, ook hoe het tussen Marieke en Robin verder gaat! Vijf sterren. Waardering: vijf sterren. *****

Goodreads.com: Goede aftrap voor een nieuwe trilogie.
Je maakt kennis met Marieke de Zwart en Robin Groeneveld. Zij staan onder leiding van Ben van Gelen. Marieke en Robin krijgen met een heel rare zaak te maken. Marieke maakt een wandeling en ziet voor haar ogen een liquidatie. Een oud crimineel wordt neergeschoten en kort daarna vind haar zus Manon in haar tuin een cocon met daarin een lijk. Na deze schokkende gebeurtenis worden Marieke en Robin op deze zaak gezet om te onderzoeken wat er nou precies is gebeurd.
De karakters zijn voor het eerste deel goed uitgewerkt. Je leert de personages kennen en je krijgt er ook een band mee. Het recherchewerk wordt ook goed uitgewerkt. Het is interessant geschreven en goed uitgewerkt.
Ik kijk uit naar de vervolgdelen van deze mooie serie. Aanrader. Waardering: vier sterren. ****

Bol.com:Heb vanaf bladzijde 1 genoten van het verhaal. De schrijver heeft een schrijfstijl die prettig leest. Daarnaast is het verhaal geloofwaardig en spannend, waardoor je het boek in één ruk uit wilt lezen. Het boek is verdeeld in korte hoofdstukken, wat ik als prettig heb ervaren. Ik denk dat deze schrijver net zo bekend gaat worden als Esther Verhoef of Saskia Noort. Marco heeft er een fan bij! Waardering: vijf sterren. *****

2014 | ISBN 9789462035737 | Paperback | 235 pagina’s | Uitgeverij Boekenbent

Bestel het boek hier | E-book