Auteur

Pasf MK 500 1Schrijver

Al op jonge leeftijd begon Marco Knauff met het schrijven van verhalen. Hij las graag boeken en in navolging van zijn favoriete auteurs Robert Silverberg en Theodore Sturgeon wilde hij ook zelf werk publiceren. Vanaf 1985 verschenen zijn verhalen in allerlei tijdschriften, zoals De Tijdlijn, Holland SF, Horizon, Kwarts, Atmosfeer en SF Terra.

Marco eindigde diverse keren hoog bij verhalenwedstrijden, waaronder de Paul Harland Prijs en de World Universal Academia. Zijn verhaal Gisteren, vandaag en morgen is verfilmd en won de eerste prijs op de Nationale NOVA Manifestatie, waar na een landelijke voorselectie 49 films werden vertoond.

Literair werk

Zijn schrijfwerk kenmerkt zich door scherpe psychologische observaties en vervreemdende elementen. Ogenschijnlijk gewone mensen blijken minder gewoon dan iedereen denkt. Sommigen hebben obsessies, anderen hebben talenten of mogelijkheden waar de buitenwereld niets van weet. Sfeer, melancholie en affiniteit met ‘andersdenkenden’ staat voorop. Sommige verhalen hebben een bizar einde en een filosofische inslag: ze zetten de lezer aan het denken, waardoor bewust vragen worden opgeroepen over de zogenaamde zekerheden in het leven. Het is daarbij belangrijk tussen de regels door te lezen. Marco Knauff stelt zich tot doel om verhalen strak op te bouwen. Het is de kunst om met weinig woorden veel te zeggen. Zo wordt er immers ook nog wat aan de lezer overgelaten.

In 2006 publiceerde Marco Knauff zijn eerste literaire roman Een vorstelijk bestaan. Het verhaal over de Nederlandse Siamese tweelingkoning kreeg goede reviews op onder andere de FOK! nieuwssite. In het spannende en ironische boek wordt de Nederlandse samenleving beschreven zoals we die nu kennen, terwijl de eerste opzet al vijf jaar voor publicatie geschreven is. Over Een vorstelijk bestaan werd gezegd dat er precies zoveel wordt verteld als nodig is.

In 2012 verscheen zijn psychologische misdaadverhaal  Sluiproute. Daarin ontdekt een jonge vrouw dat haar bij een ongeluk betrokken man van alles te verbergen heeft. Maar hij blijkt niet de enige met een geheim. Sluiproute ontving goede recensies en een groot deel van de bibliotheken heeft het boek opgenomen in de collectie. NBD/Biblion: ‘Een lekker weg lezende en spannende thriller met korte hoofdstukken, veel actie en een eenvoudige verhaalopbouw. Het onverwachte einde is verrassend, geloofwaardige personages.’

Politieserie

Marco Knauff had al enige tijd het plan om een politiereeks te starten. In de zomer van 2014 publiceerde hij Zwijgplicht, het eerste deel van de serie rondom bureau Bermhoven. Hierin krijgen rechercheurs Marieke de Zwart en Robin Groeneveld te maken met een afrekening en een rituele moord. Zwijgplicht werd eveneens goed ontvangen. NBD/Biblion: ‘Dit vlotte en goed doordachte verhaal wordt aangekondigd als het eerste deel van de serie ‘Bureau Bermhoven’. De auteur voert merkwaardige personages op en weet de spanning strak te houden tot, zoals het hoort, een onverwachte ontknoping.’
Begin 2016 verscheen het tweede deel: Deadline. Als de onbekende auteur Klaas van Genema wordt vermoord staan Marieke en Robin voor een raadsel. Ze ontdekken dat hij veel bekender was dan iedereen vermoedde. Hoe dat precies zit weten alleen zijn collega’s, en zij zwijgen in alle toonaarden. Een derde deel over het team van bureau De Diamant is eveneens in voorbereiding.

Korte verhalen

Bij de Paul Harland Prijs 2014 bereikte Marco Knauff de derde plaats met Overal schaduwen, overal sterren, dat tevens de NCSF-premie won. Er waren 200 inzendingen en de prijsuitreiking vond plaats tijdens het Gala van het Fantastische Boek in februari 2015. Enkele foto’s zijn op deze website geplaatst.

Marco schreef in de loop van de jaren allerlei nieuwe verhalen, die gebundeld zullen worden. Hij heeft veel ervaring met het schrijven van zowel korte als lange teksten en volgde een opleiding tot copywriter. Naast schrijven en lezen houdt Marco van muziek en films, vooral van zijn favoriete regisseur Stanley Kubrick. Artikelen over zijn werk verschenen onder andere in Schrijven Magazine, De Telegraaf, het AD en De Weekkrant. Ook maakten het televisieprogramma NOVA, RTV Rijnmond en de Filmacademie reportages over zijn werk.